۱۳۹۴ اسفند ۱۰, دوشنبه

سالگرد شروع یک اعتصاب مهم که به انقلابی عظیم منجر شد

امروز ۲۹ فوریه سالگرد شروع اعتصاب کارگران معادن طلا لنا در جنوب شرقی سیبری است که ۱۰۴ سال پیش در سال ۱۹۱۲ شروع شد. لنین و تروتسکی اعتصاب کارگران معادن لنا را پایان دوره رخوت بعد از شکست انقلاب ۱۹۰۵ دانستند. شکست انقلاب ۱۹۰۵ باعث کاهش شدید اعتصاب و اعتراضات کارگری شد. سال ۱۹۱۰ روسیه شاهد ۲۲۲ اعتصاب کارگری بود، که ۵ سال قبل این رقم ۱۴۰۰۰ ثبت شده است.
اعتصاب معدنکاران لنا که با دست از کار کشیدن چند صد معدنکار شروع شد در ادامه کارگران دیگری را نیز به مبارزه کشاند. کارگران اعتصابی کمیته اعتصاب تشکیل دادند و اعتصاب را حول مطالباتی چون ۳۰ درصد افزایش دستمزد، لغو جرائم و ۸ ساعت کار در روز به پیش بردند.
زیر فشار دولت تزار مدیریت معادن از روز ۲۲ مارس به بعد از ادامه مذاکره با کمیته اعتصاب سر باز زد. روز ۱۷ آپریل ارتش تزار تمام اعضای کمیته اعتصاب را دستگیر کرد. کارگران دست به یک راهپیمائی زدند که بیش از ۲۵۰۰ معدنکار در آن شرکت کردند. ارتش تزار بر روی این کارگران آتش گشود و بیش از ۵۰۰ تن را کشته و زخمی کرد که گفته می شود حداقل ۲۵۰ نفر کشته شدند. این جنایت اما بر عزم کارگران اعتصابی تأثیری نگذاشت و اعتصاب همچنان ادامه یافت. مهمتر اما با رسیدن خبر قتلعام این کارگران به شهرهای دیگر روسیه، کارگران کارخانجات در همه شهرهای صنعتی و مهم روسیه مثل پتروگراد و مسکو دست به اعتصاب زده و با تشکیل کمیته های اعتصاب، قطعنامه‌هائی در محکومیت این جنایت صادر کردند. تنها پتروگراد شاهد ۱۰۰۰ اعتراض و اعتصاب در حمایت از اعتصاب معدنکاران بود. روحیه اعتراضی که این واقعه به کارگران تزریق کرد این شد که بیش از ۳۰۰ هزار نفر در مراسم‌های اول ماه مه همان سال در شهرهای صنعتی روسیه شرکت کنند.
اعتصاب معدنکاران لنا بدون رسیدن به خواسته های کارگران تا اوت همان سال ادامه داشت؛ اما افزایش اعتصابات کارگری در بین سالهای ۱۹۱۲ تا ۱۹۱۴، که روسیه وارد جنگ جهانی اول شد، استارت انقلاب ۱۹۱۷ را زد.
ما هر روز، با کوتاهی کردن، سالگرد اعتصابات و اعتراضات کارگری را گرامی نمی داریم! اما اعتصاب کارگران معادن لنا در تاریخ مبارزات کارگری جایگاه ویژه دارد.

ناصر اصغری

۲۹ فوریه ۲۰۱۶

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر