۱۳۹۴ خرداد ۶, چهارشنبه

جام جهانی ٢٠٢٢، کابوس کارگران مهاجر در قطر

سازمان عفو بین‌الملل در خبری بار دیگر به وضعیت وحشیانه کارگران مشغول آماده کردن ساختمانها و تجهیزات جام جهانی ٢٠٢٢ پرداخته است. نه تنها کارگران زیادی در سوانح محیط کار جان باخته‌اند، بلکه شرایط وحشیانه و برده‌واری بر محیط کار این کارگران حاکم است. تا بحال سازمان‌های زیادی از جمله ITUC و سازمان عفو بین‌الملل به عمل نکردن قطر به وعده‌هایی که در مورد بهبود شرایط کارگردان داده بود، انتقاد کرده‌اند. حتی شرکتهای بزرگی چون ویزا و کوکاکولا هم، که از اسپانسرهای اصلی جام جهانی هستند، به فیفا گفته‌اند که درباره نگرانی‌های متعدد ابراز شده کاری بکند! زیر فشار و گزارشات مختلف انتقادی از وضعیت کارگران خارجی در قطر، رئیس فیفا در گفت‌وگو با یک شبکه رادیویی سوئیسی گفته بود که تصمیم فدراسیون جهانی فوتبال در انتخاب میزبانی قطر برای جام جهانی ٢٠٢٢ خطا بوده است.
سال ٢٠١٠، در حالی که کشورهای زیادی مثل آمریکا، کره جنوبی و ژاپن هم خواهان اعطای جام جهانی ٢٠٢٢ به کشور خود بودند، فیفا آن را به قطر اعطا کرد. گفته می شود که این واگذاری در ازای میلیونها دلار رشوه صورت گرفت. همان زمان از جانب نهادهای مدافع حقوق کارگر، نگرانی‌های زیادی از شرایطی که بر کارگران حاکم خواهد شد ابراز گردید.
قطر حداقل یک میلیون کارگر از کشورهای عموما شرق آسیا برای سرعت بخشیدن به ساختن استادیوم‌ها و دیگر تجهیزات، با دوز و کلک و دروغ به این کشور کشانده است. در جریان شتاب برای آماده شدن برای برگزاری جام جهانی ٢٠٢٢ در قطر، صدها کارگر جان خود را از دست داده‌اند. عفو بین‌المللی گفته است که تنها در سال ٢٠١٤، ٤٤١ کارگر از هند و نپال جان خود را بخاطر ناامنی شرایط کار در قطر از دست دادند. شرایط وحشیانه‌ای که این کارگران در آن درگیرند تنها به مرگ کارگران محدود نمانده است. محل اسکان کارگران غیربهداشتی است و بسیار بیش از گنجایش آن پر می‌شود. در گزارشی در ماه آوریل سال ٢٠١٤، سازمان عفو بین المللی گفته است که زنان کارگر خارجی در قطر مجبورند تا ١٠٠ ساعت در هفته کار کنند. دولت قطر برای جلوگیری از خروج کارگران خارجی از این کشور قانونی دارد به نام "کفاله" یا "قانون اسپانسرها". این قانون کارگران را موظف می‌کند که در صورت ترک قطر یا تغییر کار خود اجازه‌نامه‌ای از کارفرمای خود ارائه دهند. این امر سبب می‌شود که کارگران به راحتی امکان خروج از قطر را نداشته باشد و به کار اجباری وادار شوند. فیفا هم، زیر فشار زیاد نهادهای مدافع کارگران، در بیانیه ای نوشته است: "فیفا به همراه اتحادیه‌های کارگری و سازمان‌های حقوق‌بشری تلاش خواهد کرد تا مقامات قطر را به لغو سیستم "کفاله" وا دارد." الحق که عنوان "بردگی مدرن" برازنده این شرایط است!
اعتراض به این وضعیت و همصدا شدن با نهادهای زیادی که هم اکنون دولت قطر و فیفا را زیر فشار گذاشته‌اند، به یک امر مهم سیاسی و انسانی برای همه بدل شده است.

٢٣ مه ٢٠١٥

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر