۱۳۹۶ دی ۲۸, پنجشنبه

حقوق زن، حقوق انسان و "حقوق بشر"

در ماه اوت ۱۷۸۹، مجلس ملی فرانسه که برآمده از یک انقلاب عظیم ضدسلطنتی و بر علیه فقر بود، مطالبات انقلابیون و روشنفکران عصر روشنگری را تحت عنوان "بیانیه حقوق انسان و شهروند" به تصویب رساند. حدود صد و شصت سال بعد از آن، روز ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ و به دنبال زیر سئوال رفتن جدی حق مالکیت بر وسائل تولید، سازمان ملل بیانیه مشابهی، اما در شرایطی کاملا متفاوت، تحت عنوان "بیانیه حقوق بشر" به تصویب رساند. آن بیانیه را تقریبا همه کسانی که در کمپ آمریکا بودند، امضا کردند و قریب به اتفاقشان هم مشغول نقض مواد پیش پاافتاده آن بیانیه بود و هنوز هم هستند. من در نوشته دیگری تحت عنوان "دنیای واقعی "حقوق بشر"" به این موضوع به تفصیل پرداخته‌ام که خوانندگان علاقمند را به خواندن آن نوشته تشویق می کنم. این یادداشت حول جنبش "من هم همینطور" (Me Too) است که اخیرا در آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپائی راه افتاده است.

"بیانیه حقوق بشر" سازمان ملل کلی از برابری حقوقی زن و مرد و اینکه کسی نباید بر اساس جنسیت مورد تبعیض قرار بگیرد سخن‌سرائی کرده است. اما با دور گرفتن جنبش "من هم همینطور" و اتفاقاتی که این جنبش به خاطر آن همه گیر شد، معلوم شد که تبعیض و آزار و اذیت زنان بسیار متداول است. معلوم شد که فقط در بریتانیا، حداقل ۵۰ درصد از زنان به نحوی از انحاء توسط کسانی که زنان در محیط کار تحت فرمان آنها هستند، مورد تبعیض و اذیت و آزار قرار گرفته اند. رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا، کشوری که مهد دمکراسی و مهد "حقوق بشر" است، از زن آزاران درجه یک است. معلوم شد که حداقل در غرب، هر کسی که دستش به جائی بند بوده و دو نفر را تحت فرمان داشته، مشغول سٶاستفاده از موقعیت پائین زن در این نظام بوده است. معلوم شد که اداره آمار در همه کشورها، پر است از گزارش از تبعیض و آزار و اذیت زنان. زن و کلا انسان در سیستم سرمایه داری چنان مچاله شده که مجبور شده، گاها فقط برای اینکه بتواند لقمه نانی نصیب کودکش بشود، تن به هر ذلت و حقارتی بدهد!
جنبش "من هم همینطور" به نظر من مهم است، برای اینکه گوشه دیگری از موقعیت فرودست زن در این جهان را زیر نورافکن قرار داده. منتها این جنبش تحت رهبری فمینیسم حزب دمکرات آمریکاست؛ و نه فمینیسم و نه حزب دمکرات با رهائی واقعی زن خوانائی ندارند. برای رهائی زن بطور مشخص و انسان علی العموم، باید به فکر یک چه باید کرد؟ جدی بود.


لینک مقاله: "دنیای واقعی "حقوق بشر""


۱۸ ژانویه ۲۰۱۸

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر